Angst voor schulden

door | mei 18, 2023 | 4 reacties

De één zegt plan je leven niet, leef met de dag en morgen zie je het wel. Er is altijd een oplossing.

Ooit was ik naïef. Omdat ik behulpzaam van aard ben, als liefdevolle helper stond ik vaak klaar om anderen te helpen. Inmiddels geleerd dat sommige mensen gewiekt zijn, misbruik maken en je bewust in financiële ellende meesleuren. Hierdoor was ik ooit in financiële problemen beland en inmiddels wijzer van geworden. Want ik ben persoonlijk verantwoordelijk voor mijn leven.

Maar ik merk dat je soms toch door anderen in schulden kan belanden of je buffer kan aantasten. Die gedachten maken mij angstig. Als mens laat je je dierbaren niet in de kou staan en help je elkaar maar tot hoever is steeds mijn vraag?

Ben bang dat ik in de molen van schulden belang. Dit houd mij regelmatig bezig.
Bijvoorbeeld dierbaren die hun zaken niet op orde hebben of niet voldoende middelen.

Je probeert het herhaaldelijk bespreekbaar te maken dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn leven en zijn leven wat basis dingen betreft op orde moet hebben en anderen niet moet belasten. Wij hebben allen net voldoende voor ons zelf. Maar, ik merk dat als irritant belend wezen gezien wordt of iemand zonder EQ wordt ook weleensgezegd.

Dit bezorgd mij soms stress bang voor als de situatie zich voor doet houd mij bezig. Ook vrees ik voor schande die eventueel bij kan komen. Het is gemakkelijk gezegd dat het jou keuzes zijn om in die situatie te belanden als je je buffer aantast of een schuld maakt door omstandigheden. Je laat je dierbaren niet in de steek.

Zou de overheid een basis verplichting tot buffer of uitvaartverzekering moeten stellen voor alle burgers? Dit om de vicieuze schulden cirkel te doorbreken.

4 Reacties

  1. De bank, Begrijp je reactie wel. Afstand nemen is een goede optie. Maar je ziet het te vaak om je heen dat mensen van dag tot dag leven. Zich totaal niet druk maken om een basis bedrag op zij te leggen of een begrafenis verzekering af te sluiten.

    Uiteindelijk worden toch de nabestaanden ongevraagd, tegen hun wil belast, opgescheept met een rekening. De overheid verhaald het echt op hun. Zovaak gezien. Daarom vind ik het goed dat het net zoals de zorgverzekering ook een basisbuffer of verzekering verplicht gesteld wordt. Om vicieuze cirkels van schulden te doorbreken. Het is niet goed om derden te belasten met dit soort kosten. Wij hebben allemaal ons leven en dromen. Net genoeg voor je zelf.

    Ik heb er een gruwelijke hekel aan. Wordt er zeer angstig van. Heb geen zin om te gaan bedelen(fundraising acties )of extraatjes afwachten.

    Voor nu denk ik als optie telefoon uitzetten en 3 maanden niets van je laten horen maar zit niet in mijn aard. Al helemaal niet als het een dierbare betreft.

    Antwoord
    • Hallo Nude,

      Blijft lastig de afweging waar je voor staat. Niet meer helpen, maar dan ook een dierbare in de steek laten. Tja zo voelt dat dan. Toch denk ik met de andere reactie dat je inderdaad afstand moet proberen te houden.

      Antwoord
    • Meestal is er wel geld maar het probleem bij uitvaarten is het volgende. Iedereen is kapot van verdriet en dan is er 1 kordaat persoon die het voortouw neemt. Deze persoon contacteert de uitvaartondernemer, menende dat de (overige) nabestaanden het zullen betalen. En uiteraard, uit respect voor de dode geen minimalistische crematie maar een begrafenis met muziek, cake en een stoet met gepluimde paarden. Uiteraard lopen de kosten dan wel op van zo´n EUR 1000 naar EUR 15,000 of meer.

      Maar zoals dat zo vaak gebeurt duurt de afwikkeling van de nalatenschap lang omdat broers en zussen over de erfenis ruzieën. De uitvaartondernemer wil boter bij de vis zien en spreekt de opdrachtgever aan. Dat kan tot rechtzaken leiden: de ondernemer vs. de opdrachtgever of de opdrachtgever vs. de erfgenamen.

      Ik ben met je eens dat ook dat het gevolg is van erflaters die niets regelen. Maar ja, doodgaan is niet iets dat je van te voren plant. Beter is het gewoon niet naar voren te stappen en te wachten tot iemand anders het initiatief neemt.

      Antwoord
  2. Je moet meer afstand nemen van die ‘dierbaren’ met schulden. Hele families en vrienden zijn aan ruzies door schulden er aan onderdoor gegaan. Vriendschap eindigt bij geld lenen. Geld lenen doe je namelijk bij de bank en is een zakelijke overeenkomst.

    Neem de proef op de som: Stop maar eens met geld uitlenen….moet je eens kijk hoeveel van die ‘dierbaren’ of ‘vrienden’ je overhoudt… Wat jij doet is je laten misbruiken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geheimen

hoer

Leugens